8-daagse MTB-reis Macedonië, individueel met gps of in groepsverband

8-Daagse MTB-reis in Zuidwest-Macedonië

Macedonië is voor veel mensen, met name op fietsgebied, nog een onbekende bestemming. Macedonië was onderdeel van het voormalige Joegoslavië en is sinds 1991 onafhankelijk. De Republiek Macedonië telt circa twee miljoen inwoners waarvan de meeste woonachtig zijn in de hoofdstad Skopje. De bevolking bestaat voor het merendeel uit etnische Macedoniërs (65%), etnische Albanezen (25%) en circa 4% is van Turkse origine.mtb1

Waarom MTB-en in Macedonië?

Tijdens deze reis maakt u kennis met dit prachtige land in al zijn facetten. Macedonië bestaat voor circa 65% uit bergen en bergachtig terrein. Met name in het zuidwesten van het land bevinden zich diverse nationale parken. In Macedonië ligt het accent op flora, fauna, cultuur en geschiedenis. Kortom een fantastisch land om te ontdekken per MTB. U fietst hier bijna letterlijk van het ene nationale park naar het andere! Tijdens deze uitdagende reis fietst u door de nationale parken van Mavrovo en Galicica. De landschappen zijn zeer divers: rivieren, meren, bospaden, bergweggetjes, valleien, bergweiden en niet te vergeten biken over stukken van de historische Via Ignatia. De routes zijn nergens echt technisch, zodat u onderweg voldoende tijd heeft om te genieten van deze prachtige omgeving.

Macedonië heeft een rijke geschiedenis en dat is overal te zien. Vooral de Turkse invloeden als gevolg van eeuwenlange overheersing door het Ottomaanse Rijk ziet u terug in de Macedonische cultuur. Daarnaast wordt Ohrid, gelegen aan het gelijknamige meer, ook wel de stad van de 365 kloosters genoemd; één voor iedere dag. Tijdens deze vakantie is er voldoende tijd om een aantal van deze fraaie bouwwerken te bezichtigen.

Maak verder kennis met de vriendelijke bevolking en laat u verrassen door de typische Balkan-keuken.

Aard van de routes

De routes gaan voor een groot gedeelte over onverharde paden en de ondergrond is zeer divers. De overgangsetappe op dag 4 naar Vevchani is een uitzondering. Deze etappe is lang en gaat grotendeels over verharde binnenwegen, langs bergdorpjes met vele Turkse invloeden. De gemiddelde dagafstanden zijn circa 50 km met, zoals gezegd, een uitschieter naar boven op dag 4 (85 km). Het aantal hoogtemeters dat dagelijks dient te worden overbrugd, ligt tussen de 800 en 1.200 hoogtemeters.

Met een groep of liever samen op pad?

Tijdens deze hoteltrektocht overnacht u op vijf verschillende plekken in verrassende accommodaties.

Deze reis is te boeken vanaf twee personen (individueel). Alle routes worden gereden met behulp van een GPS-navigatieapparaat. Tijdens deze reis zijn alle (bagage)transfers en accommodaties voor u geregeld.

U kunt deze reis ook boeken als groepsreis. Tijdens deze geheel verzorgde reis fietst er een gids mee, gaat er een volgwagen mee en zijn er lunches en koffie onderweg. Wilt u met uw eigen groep op pad, dan kan deze reis ook als maatwerkreis worden geboekt (vanaf vier personen).

De reis in vogelvlucht

Na aankomst op de luchthaven van Ohrid volgt een transfer en begint de reis op een hoogte van circa 1.300 meter in het National Parc Mavrovo. In de winter is dit een gewilde skilocatie, maar in de andere seizoenen leent deze omgeving zich voor het maken van uitdagende MTB-ritten. De omgeving kenmerkt zich door diepe valleien afgewisseld door bergweiden, kabbelende riviertjes en eindeloze bossen.

Op dag drie fietst u van het meer van Mavrovo naar het zuidelijker gelegen Lazaropole over uitgestrekte bergweiden met kuddes schapen en geiten. Lazaropole is een eeuwenoud dorpje, diep verscholen tussen de bergen.

Vervolgens gaat de reis verder via het bergmassief van Jablanica richting het stroomgebied van de rivier Radika. De overnachtingslocatie is Vevchani, een Italiaans aandoend dorpje met fraaie huizen, oude kerkjes en vele waterbronnen. Dit dorpje ligt op een hoogte van circa 800 meter en biedt een fraai uitzicht over de vallei, het meer van Ohrid en het bergmassief van het Galicica National Parc.

Na een rit door de achterliggende vallei van Ohrid en een overnachting in dit fraaie stadje is het tijd voor twee ritten door het Galicica National Parc. Dit park ligt ingeklemd tussen het Ohrid-meer en het Prespa-meer. Deze behoren tot de schoonste watergebieden in de wereld. Het Prespa-meer geniet grote bekendheid vanwege de vele vogelsoorten die hier worden gespot. Dikwijls worden hier Pelikanen waargenomen.

Na een overnachting in Otesevo volgt de laatste rit van deze fietsvakantie. Tijdens deze rit wordt de oostkant van Mount Galicica beklommen alvorens u weer afdaalt naar Ohrid.

Prijs individueel: vanaf € 599,- p.p.

(minimaal 2 personen en op basis van 2 personen per kamer)

Voor vertrekdata: zie ‘Reisdata & prijzen'

Inclusief

 • 7 Hotelovernachtingen met ontbijt op basis van een tweepersoonskamer
 • Diner op dag 6
 • 6 Uitdagende ritten
 • Bagagevervoer
 • Engels sprekend aanspreekpunt in Ohrid
 • Kaart van de omgeving

Exclusief

 • Retourvlucht Ohrid
 • Luchthaventransfers
 • Eenpersoonstoeslag
 • Lunches, diners (met uitzondering van dag 6), dranken en andere uitgaven van persoonlijke aard
 • Huur fiets: MTB 26 inch of 29 inch
 • Huur helm
 • Huur GPS
 • Reis-, annulerings- en fietsverzekering
 • Klantenbijdrage garantiefonds GGTO

Prijs groep: vanaf € 649,- p.p.

(op basis van 2 personen per kamer; vertrekgarantie bij minimaal 4 deelnemers)

Voor vertrekdata: zie ‘Reisdata & prijzen'

Inclusief

 • 7 Hotelovernachtingen met ontbijt op basis van een tweepersoonskamer
 • Lunches op dag 2 tot en met 7
 • Diner op dag 6
 • Koffie, thee, fruit en snacks onderweg
 • 6 Uitdagende ritten
 • Volgwagen
 • Bagagevervoer
 • Nederlands sprekende, meefietsende gids
 • Kaart van de omgeving

Exclusief

 • Retourvlucht Ohrid
 • Luchthaventransfers
 • Eenpersoonstoeslag
 • Diners (met uitzondering van dag 6), dranken en andere uitgaven van persoonlijke aard
 • Huur fiets: MTB 26 inch of 29 inch
 • Huur helm
 • Huur GPS
 • Reis-, annulerings- en fietsverzekering
 • Klantenbijdrage garantiefonds GGTO

Reisschema

Dag 1. Aankomst
Dag 2. Mavrovo-Vrben-Mavrovo (rit 1: 65 km/900 hm)
Dag 3. Mavrovo-Lazaropole (rit 2: 55 km/1.200 hm)
Dag 4. Lazaropole-Vevchani (rit 3: 85 km/800 hm)
Dag 5. Vevchani-Ohrid (rit 4: 63 km/1.200 hm)
Dag 6. Ohrid-Otesevo (rit 5: 42 km/750 hm)
Dag 7. Otesevo-Ohrid (rit 6: 55 km/1.100 hm)
Dag 8. Transfer naar de luchthaven van Ohrid

Dit bericht is ook beschikbaar in het: Engels

5 Reacties

 1. Raymond, ik wil jou en Peter heel hartelijk bedanken voor de grandioze dagen in Macedonië: de schitterende omgeving, prima accommodaties, goede fietsen en vooral de heerlijke lunches op de prachtigste plaatsen. De reis was tot in de puntjes verzorgd en toen ik plotseling eerder weg moest heb je dat perfect geregeld. Ik kom heel graag bij je terug voor de volgende fietstocht. Groeten, Klaas
 2. Van 3 september t/m 8 september mountainbiken in Macedonië. Zes dagen fietsen met een groep die we kennen van het schaatsen, plus een aantal vrienden van vrienden. We waren uiteindelijk met een groep van 13 man. Het sportieve niveau was heel verschillend. Dit is echter voor de organisatie van Eye4Cycling onder leiding van Raymond geen enkel probleem. Met behulp van GPS en routebegeleiding ontstaan er vanzelf groepjes die elkaar vinden in de juiste uitdaging. De middagpauzes zijn veelal weer een samenkomst van de complete groep, zodat we met zijn allen gezellig kunnen lunchen. Aan het einde van de dag ontstaan er spontaan gesprekken, waarna je elkaar nog beter leert kennen. We hebben in zes dagen een afstand afgelegd van 375 km met een totale hoogte van 7646 meter. Het was een fantastische sportieve week. RAYMOND BEDANKT VOOR DE GOEDE ORGANISATIE..
 3. De Macedonië MTB tocht was uitdagend en avontuurlijk in een zeldzaam mooie natuur. Een hoog gehalte qua sportiviteit en niet iets voor watjes. Uitstekend georganiseerd door Raymond en uitstekende route informatie op de Garmins. Aanrader voor sportieve rijders die iets anders willen. In 2014 ook Taurusgebergte gedaan in Turkije met Eye4cycling dat was ook al een toppertje. Raymond, wat gaan wij volgende jaar doen?
 4. een prachtige rit met veel uitdagingen en goed eten met prettige accomodaties
 5. Macedonië 2-9 september 2016 Door de enthousiaste verhalen van mij vriend Michiel over eerdere mountainbike vakanties o.l.v. Raymond Bouwer naar o.a. Turkije, had ik mij dit jaar aangemeld voor de mountainbike –tour door Macedonië. Na een vlotte vlucht werden wij met 2 busjes opgehaald van het vliegveld van Ohrid, een voor ons en een voor de bagage waaronder een aantal fietsen in grote koffers. Zelf had ik via Raymond een prima huurfiets voor deze week . De eerste paar dagen verbleven wij in het Mavrovo National Park. Erg mooie natuur en prachtige vergezichten. Daarna hadden wij een vrij lange en zware etappe van Lazaropole naar Vevchani, ruim 90 km en 2100 hoogtemeters. Bovendien was het die dag vrij warm. De dagen daarna lag Macedonië gehuld onder een dik wolken dek en regende het veel. Om die reden was de etappe naar Ohrid iets ingekort, dat gaf ons de gelegenheid de citadel van Ohrid te bewonderen en de oude kapel met fresco’s daar vlak naast. Wij verbleven in een aangenaam hotel aan het meer en we hadden die dag tijd om rustig door Ohrid te flaneren.. Op woensdag ochtend regende het nog hard, maar rond 11 uur trok het iets open en begonnen wij aan een 2 uur durende klim naar het Galicia National Park. De hoogvlakte daarboven vormde een hoogtepunt in de week. Te meer daar bijna alle fietsen langzaam vastliepen in de fijn rode modder die bleef plakken aan wielen , remmen, ketting en derailleur. Zoals elke dag stonden Raymond en Peter net op het goede moment klaar met drank en versnaperingen. Mijn fits was echter vastgelopen en de derailleur had het begeven. Ik heb mijn ketting met tiirips vastgezet, heb nog een half uur gewandeld en ben toen 18 km afgedaald naar het Prespa meer. Prachtig uitzicht. De laatste fietsdag ging over de oude (kasseien) weg naar Bitola en vandaar steil omhoog naar Molika in het Pelister National Park. Deze dag zat ik op een iets te kleine huurfiets, maar desondanks ben ik boven gekomen. Mijn algemene indruk van Macedonië: prachtige natuur, maar zodra je in de bewoonde wereld komt is het armoe troef, veel afval langs de weg en in de beken, autorakken en ingezakte huizen, , niet afgebouwde huizen en slechte wegen. Het gezelschap was zeer plezierig wat veel goed maakte. De reisleiding was attent en goed geluimd. Hans Borren

Reageer op dit bericht